- +90 531 721 33 40
- info@pozitifkoy.com
Kurucular ve Kuruluş Süreci
Mustafa ve Gülsüm Gülnaz Gültekin… İkisi de Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu mezunu. İkisi de gazetecilik, matbaacılık, reklamcılık ve tanıtım sektörlerinde çalıştı. İkisi de eğitim-öğretim hizmetlerinde bulundu.
Mustafa Gültekin, halen 1999 yılında kurduğu Tam Pozitif Reklamcılık ve Matbaacılık İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi’ni yönetiyor. Firma, 2020’de faaliyet alanlarına kongre ve organizasyon faaliyetlerini de ekledi ve yoluna devam ediyor.
G. Gülnaz Gültekin, özel sektör serüvenine 1990 yılında ara vererek 6 yıl Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nde Basın ve Halkla İlişkiler Uzmanı, 22 yıl Gazi Üniversitesi’nde ve 1 yıl Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptıktan sonra 2019 yılı sonunda emekliye ayrıldı. Türkiye Belediyeler Birliği, NLP Akademi Türkiye başta olmak üzere çeşitli kamu ve özel kurumlarda yarı zamanlı eğitmen olarak çalışmalarını sürdürüyor.
POZİTİFKÖY YOLCULUĞU
Mustafa Gültekin, Ankara doğumlu Konya Meram Kilistra (Gökyurt) nüfusuna kayıtlı… Gülsüm Gülnaz Şeker, Silifke doğumlu ve İmamuşağı nüfusuna kayıtlı. 30 Ağustos 1991’de evlenirler. Böylece ikisi de Kilistra nüfusuna kayıtlı olur.
Kilistra’yı ilk ziyaretlerinde yeni gelin, kocasından sonra O’nun köyüne âşık olur. Antik çağlardan beri yerleşim yeri olan ve hem arkeolojik hem de doğal sit alanı olarak koruma altındaki Kilistra’da tarih durmuştur sanki… Yüksek kayalıkların üzerine kurulu taş evlerden oluşan köyde akrabaların sıcaklığı ile sıcak yaz gününde kanyonun serinliği birbirini dengeler.
Su Çıktığı Mevkiinde akrabalarla yapılan pikniğin ardından Alusmas Dağı’na yapılan tırmanış G. Gülnaz Gültekin’i derinden etkiler. Zira orada karşılaştığı Kız Yapısı olarak bilinen kilise kalıntıları, Silifke’deki Aya Thekla Manastırı ile büyük benzerlikler göstermektedir. Biraz araştırınca, her iki kilisenin de Azize Thekla ve tarafları tarafından yapıldığını öğrenir. Sadece 18 yaşında bir genç kız iken Aziz Paul’un vaazlarından etkilenerek Hıristiyanlığı seçen ve daha sonra Hıristiyanlığın ilk kadın şehidi olacak olan Azize Tekla (Hagia Thecla)’nın Konya’da başlayıp Silifke’de devam eden ve Suriye’nin Malula Kasabası’nda sonlanan yaşamını detaylıca öğrenme fırsatı bulur. Günün birinde bir Azize Tekla Belgeseli hazırlamak için kendine söz verir.
KONYA MERAM KİLİSTRA’YA NİYET, SİLİFKE ÇADIRLI’YA KISMET…
Gültekin çifti, yıllar boyunca Kilistra’da ekolojik bir yaşam ve eğitim merkezi kurma hayali kurarlar. Atalardan kalan gayrimenkullere kendi imkanları ile yenilerini eklerler. Restorasyon projeleri hazırlarlar; yerel yönetimler ve üniversitelerin yetkilileri başta olmak üzere pek çok kurum ve kişi ile görüşürler. Ancak 1. derecede arkeolojik ve doğal sit alanı ilan edilmiş olan bölgede, yasal ve yapısal engelleri aşıp amaçlarına ulaşamazlar. 2019 biterken, tam da resmi emeklilik ve ikinci bahar dönemi başlamışken Kilistra’dan tümüyle vaz geçmeden yönlerini Mersin Silifke’ye dönerler. İmamuşağı ve Kocapınar köylerinde uygun arazi araştırırlar ancak nasip Çadırlı’yadır.
Çadırlı, G. Gülnaz Gültekin’in halasının gelin gittiği bir Yörük köyüdür. Çocukluğunda kuzenleriyle oğlak güttüğü bu tanıdık coğrafyada mülk sahibi olmak nasip olur.
2020 yılı başlarında tam da koronavirüs salgını ile kapanmaların başladığı dönemde Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD II) 9. Çağrısı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) üzerinden yapılır. Kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık yapan IPARD II Programı’na hibe başvurusu yapmaya karar verilir. Ve fakat IPARD II şartları ağırdır. Kırsal turizm ve rekreasyon alanında hibe programına başvurabilmek için çeşitli prosedürlerin tamamlanması gereklidir. Mesela çiftçi olmayan birinin desteklerden yararlanması mümkün değildir.
ÖNCE ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİNE GİRİŞ
G. Gülnaz Gültekin, resmi başvuru işlemlerini tamamlayarak Silifke Ziraat Odası ile Tarım ve Orman Bakanlığı Çiftçi Kayıt Sistemine üye olur. Gazeteci, matbaacı, öğretim üyesi, iletişim uzmanı unvanlarının yanına çiftçi unvanı eklenir. Sırada turizmci olmak vardır.
TURİZMCİ BELGESİ ARTI PUAN DEMEK
Hibe başvurusunda seçim kriterleri arasında bulunan başvuru alanıyla ilgili eğitim almış olma koşulunu sağlamak dönem itibarı ile oldukça zordur. Yetişkin / halk eğitimi doktoru unvanı taşıyan Dr. G. Gülnaz Gültekin Silifke Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’ne “Kırsal Turizm Kursu” açılması için başvuru yapar. Önce bu konuda ders verecek eğitimci olmadığı bildirilir. Öğretmen ve yeter sayıda katılımcı bulunur ancak 2020 bahar döneminde pandemi nedeniyle okullarla birlikte halk eğitim ve özel eğitim merkezlerine bağlı bütün yetişkin eğitimi kursları da belirli olmayan bir süre boyunca kapatılır.
Umudun bittiği yerde Selçuk Üniversitesi Taşucu Meslek Yüksekokulu imdada yetişir. İdarecileri ve Turizm Bölümü öğretim elemanları, Halk Eğitim Merkezi üzerinden açılacak kursu kendi kurumlarında pandemi dönemine uygun koşullarda gerçekleştirmeyi kabul ederler. Öğr.Gör. F. Oykun Önder, Öğr.Gör. Kürşad Sayın ve Öğr.Gör. Nazlı Çetin tarafından yürütülen “Kırsal Turizm Kursu” 2020 yaz döneminde tamamlanır ve aralarında Dr. G. Gülnaz Gültekin’in de bulunduğu 17 katılımcı “Kırsal Turizm Sertifikası” almaya hak kazanırlar.
TEMMUZ 2020 HİBE BAŞVURUSU, KABULÜ VE SÖZLEŞME AŞAMASI
Lidya Danışmanlık ve DSA Mimarlık Firmaları desteğiyle yürütülen yoğun bir proje hazırlık sürecinin ardından 2020 yılı temmuz ayında proje dosyası TKDK Mersin İl Koordinatörlüğü’ne teslim edilir.
Ekim 2020’de IPARD II 9. Çağrı Dönemi kabul edilen projelerin dördüncü listesinde POZİTİF ÇADIRLI YURT başlıklı kırsal turizm projesinin adı da duyurulur. Gerekli yazışmaların ve görüşmelerin ardından 18 Aralık 2020’de Mersin TKDK il koordinatörlüğü ile yatırımcı Gülsüm Gülnaz Gültekin arasında sözleşme imzalanır. 2021 yılında ise yapım aşaması başlar.
İnşallah Silifke için, Mersin için Türkiye ve Dünyamız için hayırlara, iyiliklere vesile olur.
Dr. Gülsüm Gülnaz Gültekin (3GÜL)
ÖZEL YAŞAMDA
• 1965 yılında Silifkeli bir Yörük ailesine dokuzuncu çocuk olarak doğdu. İmamuşağı nüfusuna kayıtlı Ali Şeker ve Karapınar nüfusuna kayıtlı Fatma (Güleç) Şeker’in son çocuğudur.
• 1971’de Silifke Cumhuriyet İlkokulu’na başladı.
• 1976’da Taşucu İlkokulu’ndan mezun oldu.
• 1976 Adana’da Ayas Kolejine burslu olarak kabul edildi, İngilizce hazırlık sınıfını yatılı olarak okudu.
• 1977’de ortaokula Silifke Atatürk Ortaokulu’nda devam etti.
• 1980-1983 yılları arasında Silifke Lisesi’nde öğrenimini sürdürdü.
• 1983-1987 döneminde Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü’nü tamamladı.
• 1991-1995 yılları arasında Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Halk Eğitimi Anabilim Dalında yüksek lisans yaptı.
• 1997-2004 döneminde Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Anabilim Dalında doktorasını tamamladı.
• Evli ve biri merhum üç çocuk annesidir.
İŞ YAŞAMINDA
• 1985-1987 yılları arasında Milliyet Gazetesi Ankara Bürosunda muhabir olarak çalıştı.
• 1987-1989 Ajans Türk Matbaacılık ve Yayıncılık Sanayi’nde Üretim Sorumlusu olarak görev yaptı.
• 1990’da Ankara’da Uyum Ajansı kuran ekibin içinde Kurucu Ortak olarak yer aldı.
• 1991-1996 yılları arasında Ankara Üniversitesi Rektörlük Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri olarak görev yaptı.
• 1996-2016 Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi’nde kadrolu öğretim üyesi olarak çalıştı.
• 2005-2009 yılları arasında Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Gazi Üniversitesi Merkez Kampüs sorumlusu olarak görev yaptı.
• 2009-2010 yıllarında, Farabi öğretim üyesi değişim programı kapsamında yeni kurulan Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak görev aldı.
• 2014 yılında ABD Minnesota St. Cloud State Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak çalıştı.
• 2016-2018 yılları arasında Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde kadrolu öğretim üyesi olarak görev yaptı.
• 2018 yılında Gazi Üniversitesi’nin bölünmesiyle, yeni kurulan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi (AHBVÜ)çatısı altında görevine devam etti.
• Öğretim üyesi olarak görev yaptığı sürede Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) İnternet Daire Başkanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Sağlık Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Esnaf Odaları Birliği, İstanbul Ticaret Odası gibi pek çok kamu ve özel sektör kuruluşunun ulusal ve uluslararası projelerinde iletişim uzmanı olarak görev aldı.
• 16 Eylül 2019 itibarı ile Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden emekli oldu.
• 2009 yılından bu yana Türkiye Belediyeler Birliği Belediye Akademisi’nde kişiler arası iletişim, kurumsal iletişim, basın ve halkla ilişkiler vb. konularda bireysel ve kurumsal performans geliştirmeye yönelik eğitimler vermektedir.
• 2015 yılından bu yana NLP Akademi Türkiye’de uzman eğitmen olarak bireylere, gruplara ve kurumlara danışmanlık hizmeti vermektedir.
• Aynı zamanda, Ekim 2019’dan itibaren aile şirketi olan Tam Pozitif Organizasyon, Reklamcılık, Tanıtım, Halkla İlişkiler, Matbaacılık ve Ambalaj Limited Şirketinde eğitimci ve danışman olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.
• Birçok sivil toplum kuruluşuna gönüllü olarak katkı vermektedir.
• Hobi olarak ilgilendiği çevre ve doğa dostu tarımsal faaliyetlerini, 2000’li yıllardan itibaren çeşitli bahçıvanlık eğitimleri, permakültür tasarımı eğitim ve uygulamaları ile zenginleştirmiş; bu alanlarda çok sayıda gönüllü girişime öncülük etmiş ya da katkı sağlamış, halen de katkı sağlamaya devam etmektedir.
• Son olarak Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanı ile oluşturulan IPARD Programı kapsamında desteklenen POZİTİFKÖY adlı kişisel ve kurumsal gelişim merkezini Silifke Çadırlı ’da kurdu.